BEZA

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 50 min
  • Dla 10 osób

Delikatna, w środku wilgotna a na wierzchu chrupiąca. Podana z kawśnym kremem i owocami.

  • 1 godz. 50 min
  • Dla 10 osób

Składniki:

  • BEZA
    6 białek
    300 g drobnego cukru
    1 łyżka soku z cytryny
    1 łyżka mąki ziemniaczanej

    KREM
    400 ml śmietanki kremówki
    250 g serka mascarpone
    1 łyżka cukru waniliowego
    1 łyżka cukru pudru
    250g jagód leśnych

    DODATKOWO
    400 g ulubionych owoców do ozdoby

Beza - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Beza
    1. Białka ubijaj mikserem, pod koniec ubijania stopniowo dosypuj cukier, mąkę ziemniaczaną, sok z cytryny i szczyptę soli.

    2. Ubite białka przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, staraj się otrzymać formę okręgu.

    3. Piekarnik nastaw na 175 stopni, zaraz po włożeniu bezy zmniejsz na 150 stopni i piecz przez 90 minut. Po tym czasie nie wyciągaj bezy, tylko pozostaw ją w piekarniku do całkowitego wystygnięcia.

    Krem
    1. Jagody podgrzej w rondliczku, aż zrobi się mus, następnie ostudź.
    Aby przygotować krem, ubij śmietankę, dodaj mascarpone, cukier waniliowy i cukier puder.
    Dodaj ostudzony mus z jagód.

    2. Na ostudzony spód bezowy wyłóż krem, całość udekoruj świeżymi owocami.

Komentarze

Podobne przepisy