Klasyczne bento to posiłek składający się z ryżu, ryby lub mięsa oraz z marynowanych lub gotowanych warzyw. Najczęściej zapakowane jest w specjalne pudełko z przegródkami, gdzie każdy składnik ma swoje miejsce. W Japonii takie pojemniczki z żywnością towarzyszą niemal wszystkim. Nie tylko dzieci zabierają je do szkoły, również dorośli nie zapominają o nich udając się do pracy.

Takie danie dostarcza naszemu organizmowi wszystkich niezbędnych substancji i jest przy tym niezwykle kolorowe, a Japończycy tworzą z poszczególnych składników wzory, figury czy postacie z bajek. Niektóre pudełka z posiłkiem to prawdziwe dzieła sztuki!

Dla mnie bento to nie tylko posiłek, a również sztuka atrakcyjnego podania i zapakowania jedzenia. Te niezwykłe rzeczy wykonane z jedzenia wyglądem kuszą i cieszą nie tylko dzieci. Ponieważ Japończycy potrafią ze swojego bento wyczarować prawdziwe dzieła sztuki, jestem pewna, że i wśród Was znalazłabym chętnych na tak przygotowane drugie śniadanie.

Żeby stworzyć takie danie, wcale nie musimy przenieść się do Japonii, wszystko możemy zrobić samemu z dostępnych pod ręką przedmiotów.

Wystarczy rozejrzeć się dookoła i wykorzystać akcesoria, które niekoniecznie zazwyczaj goszczą w naszych kuchniach.

Do formowania jedzenia w fantazyjne kształty sprawdzą się idealnie silikonowe foremki – wystarczy napełnić je wcześniej ugotowanym kleistym ryżem(takim jak do sushi, który łatwo trzymał będzie kształt) i już po kilku minutach możemy otrzymać ciekawe kształty – gwiazdki, serduszka czy kwiatki. Wykorzystaj także foremki do ciastek, z których można wyciąć różne kształty z plasterków sera, szynki czy warzyw. Przydadzą się też inne mniej typowe kulinarne utensylia – penseta, małe nożyki. Ja np. często korzystam ze zwykłego dziurkacza, którym wycinam oczy i buźki z arkusza alg morskich(takich jak do sushi). Oczywiście wcześniej go myję ;)

Jeśli dobrze poszukać, można też kupić dziurkacze ozdobne, z innym niż koło kształtem ostrza, które pomogą wyczarować fantazyjne kształty elementów naszego bento! Wasze dzieci na pewno je mają!

Małe silikonowe papilotki przydadzą się jako pojemniczki na groszek, kukurydzę, bakalie, itp.

Nie zapominajmy tez o naturalnych barwnikach – sok z buraka lub szpinaku, curry czy kurkuma nadadzą innej barwy, a nie wpłyną znacząco na smak naszego składnika.

Jak widać, bento to sposób na atrakcyjny i niebanalny posiłek, który jest nie tylko pełnowartościowy, ale i piękny. Wystarczy puścić wodze fantazji i uwolnić kreatywność.