Benedyktyńska sałatka z serca Prowansji

0 (0 ocen)

  • 20 min

Przepis na tę sałatkę otrzymałam podczas pobytu w klasztorze Benedyktynów we Francji. Smakowała wybornie z kromką świeżego razowego chleba, być może dlatego, że mnisi używali tylko ziół i warzyw wyhodowanych we własnym ogrodzie.

  • 20 min

Składniki:

  • a. składniki podstawowe z zestawu:
    • 150 g ryżu (mix białego basmati i dzikiego)
    • 1 cukinia
    • 100 g boczku pokrojonego w bardzo cienkie plastry
    b. składnik podstawowy dodatkowy:
    • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
    c. składniki robocze:
    • 2 łyżki świeżego estragonu
    • 2 łyżki świeżego tymianku
    • 2 łyżki listków bazylii
    • 50 ml oliwy
    • 4 ząbki czosnku
    • 2 łyżki octu balsamicznego
    • sól, pieprz
    d. dekoracja
    • kilka listków bazylii

Benedyktyńska sałatka z serca prowansji - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Benedyktyńska sałatka z cukinii i tuńczyka z chrupiącymi chipsami z boczku. 1. Boczek powoli wytapiamy na suchej patelni aż otrzymamy chrupiące i kruche chipsy. Odkładamy na papierowy ręcznik, aby usunąć nadmiar tłuszczu.
    Ryż gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Cukinię kroimy w cieniutkie słupki tzw. julienne. Do małego słoiczka wlewamy oliwę, ocet i zmiażdżony czosnek. Zakręcamy pokrywkę i potrząsamy tak długo, aż otrzymamy gęsty sos, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

    W dużej misce mieszamy wystudzony ryż, cukinię i kawałki tuńczyka odsączone z zalewy, dodajemy porwane listki świeżych ziół i sos. Sałatkę posypujemy pokruszonymi chipsami z boczku.

Komentarze

Podobne przepisy