Doskonały smak i lekka chrupkość ciasteczek. Czas wykonania ciasta to 5 minut. Potem to już tylko formowanie ciasteczek. Doskonała forma podziękowania :)
20 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
masło lub margaryna 120 g
cukier puder 45 g
orzechy ziemne 30 g
mąka pszenna 240 G
świeże opłukane listki bazylii 30 g
'' bazylianki " domowe ciasteczka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Listki bazylii zostawmy lekko wilgotne, wtedy łatwiej zwiąże się ciasto.
Wszystkie składniki mieszamy w robocie kuchennym do uzyskania jednolitej gładkiej masy.
Gotowe ciasto przekładamy na rozwiniętą folię przezroczystą, lekko spłaszczamy i przykrywamy folią.
Ciasto pomiędzy folią wałkujemy na grubość do 1 cm.
Zdejmujemy wierzchnią folię i wykrawamy dowolne wzory.
2.Ciasteczka przenosimy na blaszki pokryte papierem do pieczenia.
Pieczmy w 190 C około 10 minut.
Grubsze ciasteczka będą w środku bardziej miękkie, cieńsze będą bardziej chrupiące. GORĄCO POLECAM.
Komentarze