'' Bazylianki " domowe ciasteczka

0 (0 ocen)

  • 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Doskonały smak i lekka chrupkość ciasteczek. Czas wykonania ciasta to 5 minut. Potem to już tylko formowanie ciasteczek. Doskonała forma podziękowania :)

  • 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • masło lub margaryna 120 g
    cukier puder 45 g
    orzechy ziemne 30 g
    mąka pszenna 240 G
    świeże opłukane listki bazylii 30 g

'' bazylianki " domowe ciasteczka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Bazylianki 1. Listki bazylii zostawmy lekko wilgotne, wtedy łatwiej zwiąże się ciasto.
    Wszystkie składniki mieszamy w robocie kuchennym do uzyskania jednolitej gładkiej masy.
    Gotowe ciasto przekładamy na rozwiniętą folię przezroczystą, lekko spłaszczamy i przykrywamy folią.
    Ciasto pomiędzy folią wałkujemy na grubość do 1 cm.
    Zdejmujemy wierzchnią folię i wykrawamy dowolne wzory.
  • 2. Ciasteczka przenosimy na blaszki pokryte papierem do pieczenia.
    Pieczmy w 190 C około 10 minut.
    Grubsze ciasteczka będą w środku bardziej miękkie, cieńsze będą bardziej chrupiące. GORĄCO POLECAM.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy