Batoniki musli (bez pieczenia)

4.47 (186 ocen)

  • 20 min

nie mają w sobie ani grama mąki, jajek, cukru... a smakują wyśmienicie :)

  • 20 min

Składniki:

  • -250 g miodu
    -300 g posiekanych orzechów (mogą być włoskie, laskowe, ziemne niesolone, migdały)
    -100 g płatków owsianych
    -garść suszonej żurawiny
    -można dodać też: ziarna słoneczka, siemię lniane, itp.
Wystaw ocenę:

4.47 (186 ocen)

Zobacz również:

Desery

Batoniki musli (bez pieczenia) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jeśli miód nie jest płynny, podgrzewamy go aż zmieni konsystencję. Orzechy i płatki owsiane prażymy chwilkę na suchej patelni. Miód łączymy z wszystkimi składnikami i dokładnie mieszamy. Gotową masę wykładamy na formę do pieczenia, równamy i dociskamy do dna. Ten przepis nie wymaga pieczenia, jeśli jednak chcemy aby płatki nie były zbyt twarde, podpiekamy masę w piekarniku nagrzanym do 150 stopni przez ok 10-15 minut. Zostawiamy do schłodzenia, po czym kroimy na batoniki. Przechowujemy w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować