Barszcz z pieczonych buraków

4.5 (145 ocen)

Po raz pierwszy zrobiłam ten barszcz z pieczonych buraków i jestem nim zachwycona! Bez zakwasu, jest gotowy w kilka godzin, ma intensywny, buraczany kolor i smak. Zapach buraków przy pieczeniu rozchodził się po całym mieszkaniu.

Składniki:

  • 6 średnich buraków
    2 litry bulionu warzywnego (3 marchewki, korzeń pietruszki, biała część pora, 2 łodygi selera naciowego, pół pęczka natki pietruszki)
    garść suszonych grzybków
    2 ząbki czosnku
    liście laurowe, ziele angielskie, czarny pieprz w kulkach, sól, majeranek
    kilka łyżek soku z cytryny
    łyżka cukru (opcjonalnie)
    natka pietruszki (opcjonalnie)
Wystaw ocenę:

4.5 (145 ocen)

Barszcz z pieczonych buraków - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Grzyby zalewamy wodą i moczymy cała noc, następnie gotujemy je w tej samej wodzie, w której się moczyły przez około 20 minut razem z liściem laurowym i obranymi ząbkami czosnku.
  • 2. Buraki myjemy, odcinamy końce z dwóch stron, zawijamy w folię aluminiową (większe buraki przekroiłam na pół) i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez około 1,5 godziny. Buraki są upieczone kiedy nóż można wbić bez problemu.
  • 3. Po upieczeniu buraki obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o dużych oczkach.
  • 4. Bulion z warzyw doprawiamy do smaku solą, kilkoma ziarenkami pieprzu w kulkach, zielem angielskim, liściem laurowym i majerankiem, następnie dodajemy starte buraki, mieszamy i zagotowujemy. Dodajemy kilka łyżek soku z cytryny (ja dałam 4). Gotujemy na małym ogniu przez około 10 minut.
  • 5. Barszcz przecedzamy i dodajemy do niego grzybki wraz z wodą, w której się gotowały. Doprawiamy łyżką cukru i posypujemy posiekaną natką pietruszki (można pominąć). W razie potrzeby doprawiamy dodatkowo solą i pieprzem (z umiarem oczywiście, bo mój barszcz był dość pikantny….:) ).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Barszcz czerwony Buraki Grzyby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować