2 . Na patelni zeszklić pokrojoną w drobną kostkę cebulę .
Cebulę wymieszać z mięsem mielonym .
Dodać majeranek , sól , pieprz , 3 łyżki rosołu i wyrobić ręką , aby powstała jednolita , elastyczna masa ( w razie potrzeby podlać odrobiną rosołu ) .
Mąkę z dodatkiem szczypty soli przesiać do miski .
Wlać 1 szklankę wrzątku i starannie wymieszać łyżką .
Gdy mąka wchłonie całą wodę , wyrobić rękami gładkie ciasto .
Przygotowane ciasto delikatnie rozwałkować na posypanej mąką stolnicy , a następnie za pomocą filiżanki wyciąć z niego krążki .
Na każde kółko nałożyć łyżeczką porcję farszu , po czym składać je , starannie zlepiając brzegi i formując kołduny .
W dużym garnku zagotować wodę z dodatkiem szczypty soli i odrobiny oleju .
Kołduny gotować we wrzątku przez 5 minut od wypłynięcia .
Komentarze