Barszcz z białą kiełbasą

4.96 (157 ocen)

  • 10 min

Pyszny barszcz idealny na święta i na co dzień

  • 10 min

Składniki:

  • 4 kawałki białej kiełbasy
    1 duża cebula
    5 ziaren ziela angielskiego
    3 listki laurowe
    1 kostka rosołowa wołowa lub drobiowa
    1 łyżka majeranku
    sól
    pieprz

    Na 2-2,5 litra barszczu:
    1 barszcz biały Winiar (w proszku)
    1 łyżka mąki
    4 łyżki śmietany 18%

    4 jaja na twardo
Wystaw ocenę:

4.96 (157 ocen)

Zobacz również:

Zupy Barszcz Barszcz biały

Barszcz z białą kiełbasą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kiełbasę zalewamy wodą, tak aby była pokryta. Gdy zacznie się gotować nakłuwamy widelcem aby nie popękała.
  • 2. Gotujemy przez 15 minut po czym dodajemy cienko pokrojoną cebulę, ziele angielskie, listki laurowe, kostkę rosołową, majeranek. Doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy kolejne 15 minut.
  • 3. Kiełbasę wyjmujemy na talerz i całą zupę miksujemy (razem z listkami laurowymi i zielem angielskim). Przelewamy do garnka, wkładamy ponownie kiełbasę i dalej gotujemy.
  • 4. Następnie zaprawiamy barszcz: barszcz Winiar mieszamy z mąką, śmietaną i szczyptą soli, dodajemy kilka łyżek gorącego barszczu, ponownie mieszamy po czym wlewamy do garnka. Do smaku również można dodać trochę chrzanu. Gotujemy jeszcze około 5 minut.
  • Barszcz z białą kiełbasą 5. Podajemy z pokrojonym jajem ugotowanym na twardo.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biała kiełbasa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować