Barszcz ukraiński - propozycja na grudniowy,świąteczny obiad
Składniki:
1/2 puszka czerwonej fasoli konserwowej (lub cała puszka)
kostka rosołowa
4 czerwone buraczki
2 marchewki
pietruszka
kilka suszonych grzybów
cebula
olej
liść laurowy
po 2 ziarenka jałowca i ziela angielskiego
sól,pieprz do smaku
majeranek
Barszcz ukraiński - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Marchewki,pietruszkę i buraki obrać, zetrzeć na tarce o
dużych oczkach.Warzywa zalać bulionem z kostki rosołowej. Wrzucić
liść laurowy, ziele angielskie,jałowiec oraz wcześniej namoczone
grzyby. Cebulę posiekać zeszklić na oleju dodać do warzyw.Gotować
35 minut. W połowie gotowania wrzucić do zupy odsączoną z zalewy
fasolę. Pod koniec gotowania dodać majeranek.Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Komentarze