Barszcz ukraiński

4.5 (186 ocen)

  • 2 godz. 30 min

Najlepszy z barszczy - syty, treściwy, smaczny

  • 2 godz. 30 min

Składniki:

  • 0,5 kg mięsa (wołowina, wieprzowina lub drób)
    200g kapusty
    3 średniej wielkości buraczki
    2 ziemniaki
    1 mała czerwona papryka (można pominąć)
    1 korzeń pietruszki
    1 marchewka
    2 średnie cebule
    1 łyżka koncentratu pomidorowego
    sól, pieprz, 2 liście laurowe, majeranek, pietruszka (u mnie Kamis)
    1 łyżka smalcu

Wystaw ocenę:

4.5 (186 ocen)

Zobacz również:

Zupy Barszcz Barszcz ukraiński

Barszcz ukraiński - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso umyć, zalać zimną wodą (2-2,5 litry), dodać liście laurowe, opaloną cebulę, pietruszkę, posolić, zagotować, usunąć pianę, gotować, aż mięso będzie miękkie. Mięso wyjąć.
  • 2. Buraki obrać, pokroić w słomkę (pół buraka zostawić w kawałku, dodać pod koniec gotowania - barszcz będzie miał ładny kolor), dodać do gotującego się bulionu, gotować ok 10 minut.
    Na patelni roztopić smalec, wyłożyć pokrojoną w słomkę marchew, paprykę i pokrojoną w kostkę cebulę, smażyć często mieszając, aż będą lekko zarumienione i szkliste, dodać koncentrat pomidorowy, wymieszać razem i jeszcze chwilę podsmażyć.
    Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę, kapustę poszatkować, dodać do garnka razem z zawartością patelni oraz pozostałą polówkę buraka, gotować 10 minut.
    Barszcz doprawić do smaku solą, pieprzem, pietruszką, majerankiem. Podawać z kawałkami gotowanego mięsa i śmietaną.
    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Buraki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować