Barszcz ukraiński - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Warzywa pokroić w kostkę, kapusty poszatkować, przesmażyć na oleju w garnku, w którym będzie gotowana zupa.
Pod koniec przesmażania dodać koncentrat pomidorowy, smażyć jeszcze 1 minutę.
Dolać wodę, w ilości takiej aby zakryła warzywa, posolić, dodać liście laurowe.
Warzywa gotować do miękkości pod przykryciem.
Następnie do ugotowanych warzyw, dodać bulion wołowy, ugotowaną fasolę, kwas z buraków, cukier. Gotować jeszcze 10 minut.
Po tym czasie należy zupę przyprawić solą i pieprzem.
Dodać w całości gałązki natki pietruszki i kopru i lekko zmiażdżone ząbki czosnku.
Dodać śmietanę, gotować jeszcze 2 minuty.
Porady
Podając barszcz, dekorować go kleksem gęstej śmietany.
Komentarze