Barszcz ukraiński

4.5 (165 ocen)

  • 40 min

Barszcz ukraiński to słodko-kwaśna zupa pełna warzyw. Dzięki dodatkowi fasoli jest bardzo sycąca i szczególnie polecana na zimne dni.

  • 40 min

Składniki:

  • 3 ziemniaki
    2 marchewki
    2 małe buraczki
    1 duża pietruszka
    kawałek selera
    1/3 pora
    1 szklanka ugotowanej białej fasoli lub puszka fasoli
    1 garść drobno pokrojonej białej kapusty
    1/2 garści pokrojonej kapusty kiszonej
    2 liście laurowe
    1 - 2 łyżki oleju
    1 litr mocnego bulionu wołowego
    1 łyżka cukru trzcinowego
    1 łyżka koncentratu pomidorowego
    2 szklanki kwasu z buraków lub kilka łyżek koncentratu barszczu czerwonego
    2 ząbki czosnku
    woda
    sól, pieprz do smaku
    2-3 łyżki śmietany do zupy
    kilka gałązek natki pietruszki
    kilka gałązek kopru
    gęsta śmietana do dekoracji
Wystaw ocenę:

4.5 (165 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Barszcz ukraiński - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Barszcz ukraiński 1. Warzywa pokroić w kostkę, kapusty poszatkować, przesmażyć na oleju w garnku, w którym będzie gotowana zupa.
    Pod koniec przesmażania dodać koncentrat pomidorowy, smażyć jeszcze 1 minutę.
    Dolać wodę, w ilości takiej aby zakryła warzywa, posolić, dodać liście laurowe.
    Warzywa gotować do miękkości pod przykryciem.
    Następnie do ugotowanych warzyw, dodać bulion wołowy, ugotowaną fasolę, kwas z buraków, cukier. Gotować jeszcze 10 minut.
    Po tym czasie należy zupę przyprawić solą i pieprzem.
    Dodać w całości gałązki natki pietruszki i kopru i lekko zmiażdżone ząbki czosnku.
    Dodać śmietanę, gotować jeszcze 2 minuty.

Porady

Podając barszcz, dekorować go kleksem gęstej śmietany.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować