Barszcz czerwony z uszkami nadziewanymi suszonymi grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Barszcz
Do 4 litry wody wrzucamy 4 liście laurowe, i ziele angielskie. Dodajemy śliwki, obrane i pozbawione gniazd nasiennych jabłka, buraki, marchew i pokrojony czosnek. Całość doprawiamy majerankiem. Dolewamy ocet najlepiej balsamiczny jak macie. Zagotowujemy. Tuz po zagotowani zdjąć z ognia.
Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na jeden dzień. Przed podaniem barszcz doprawiamy solą, białym pieprzem i zagotowujemy.
Uszka
Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy sól i ciepłą wodę, Zarabiamy ciasto. Posypujemy stolnice niewielką ilością maki i wyrabiamy ciasto. Ciasto wkładamy do miski i przykrywamy ściereczka żeby nie wyschło. Na rozgrzanej patelni szklimy cebulę, dodajemy szczyptę majeranku, ugotowane i zmielone grzyby prawdziwki, pieprzu, sól i mieszamy całość podlewamy odrobiną oleju rzepakowego. Studzimy. Ciasto dzielimy na 3 części. Ciasto rozwałkowujemy na około 2 m n. Kieliszkiem do wina wycinamy koła. Bierzemy łyżeczkę i nakładamy nasz farsz na ciasto. Składamy ciasto za pomocą palców aby nadać ładny kształt. Tak przygotowane nasze uszka gotujemy i podajemy wcześniej z przygotowanym barszczem.
A jeśli chcecie urozmaicić swój barszczyk to zróbcie sobie szota najpierw ( buraki pokrójcie, dodajcie kromkę chleba, czosnek, kolendrę, majeranek). Odstawcie to na 3 dni.Warto jest spróbować takiego barszczu.
Komentarze