Barszcz czerwony z uszkami

5 (181 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Ulubiona zupa mojego męża szczególnie w okresie świątecznym ....

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • Barszcz:

    20 dag buraków czerwonych
    1 marchewka
    1 cebula
    1 ząbek czosnku
    1 liść laurowy
    5 ziarenek pieprzu
    koncentrat buraczany
    sól

    Uszka:
    20 dag pieczarek
    1 cebula
    1 łyżka masła
    1 szkl. mąki
    sól

Wystaw ocenę:

5 (181 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Barszcz czerwony z uszkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Marchewkę i cebulę obrać, pokroić na kawałki. Przełożyc do granka, zalać 1l wody.
  • 2. Dodać liśćlaurowy, pieprz, Gotować10 min. Następnie dodaćstarte na grubych oczkach buraki oraz czosnek.
  • 3. Gotować ok 25 min. Odcedzić, dodać 2 łyżki koncentratu buraczanego, przyprawić solą i w razie potrzeby pieprzem.
  • 4. Cebulę obrać, drobno posiekać, zeszklić na maśle. Następnie dodać starte pieczarki. Dusić ok 10 min. Wystudzone pieczarki zmiksować, przyprawić.
  • 5. Z mąki, soli i gorącej wody zagnieść ciasto.
  • 6. Ciasto rozwałkować wycinać kieliszkiem kółka. Na każdym ułożyć porcję farszu.Formować uszka, ugotować je w posolonej wodzie.
  • 7. Gotowe uszka podawać z barszczem.

Porady

Farsz można przyrządzić wg uznania, można uzyć mięsa mielonego, pasztetu itp.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować