Barszcz czerwony

4.9 (220 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Uwielbiam barszcz i nie gotuję go tylko na Święta Bożego Narodzenia.Ten jest mojego autorskiego pomysłu. Przepis jak zwykle jest prosty,tani i w miarę szybki w wykonaniu.Polecam i życzę smacznego:)

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Zupa:
    4 marchewki
    3 pietruszki
    pół dużego selera lub jeden mały
    cebula
    2 ząbki czosnku
    4 średnie buraki
    koncentrat barszczu czerwonego,ok.pół butelki
    2 łyżki octu
    3 łyżeczki cukru
    majeranek,pieprz,3 liście laurowe,kilka ziaren ziela angielskiego
    2,5 kostki rosołowej drobiowej lub warzywnej
    2 l wody
Wystaw ocenę:

4.9 (220 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Barszcz czerwony - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do garnka z gotującą wodą wrzucamy kostki rosołowe,tak żeby się rozpuściły.Marchewkę,pietruszkę,seler i cebulę obieramy,dodajemy do wywaru.Gotujemy do miękkości warzyw.
  • 2. Buraki obieramy i kroimy na mniejsze części,dodajemy do wywaru z warzyw.Następnie dodajemy koncentrat barszczu,ocet,cukier i pozostałe przyprawy. Czosnek obieramy i wrzucamy do barszczu. Gotujemy do miękkości buraków.

Porady

Warzywa,które pozostaną z barszczu możemy wykorzystać np.do sałatki jarzynowej,a buraki możemy zetrzeć i podać do obiadu jako surówkę.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować