Barszcz biały

0 (0 ocen)

Barszcz biały z chrzanem i białą kiełbasą

Składniki:

  • - 4 białe kiełbaski
    - 1 butelka zakwasu na żurek
    - 1 cebula
    - 1 łyżka suszu grzybowego
    - 1 marchewka
    - 3 ząbki czosnku
    - 4 łyżki słodkiej śmietany
    - 3 listki laurowe
    - 5-6 ziaren ziela angielskiego
    - 1 łyżka chrzanu ze słoika
    - sól, pieprz, majeranek

    dodatkowo:
    - 4 jajka ugotowane na twardo
    - 4 porcje gotowanych ziemniaków

Barszcz biały - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do garnka wrzucić kiełbaski. Zalać wodą - 2 litry. Dodać liście laurowe, ziele angielskie, majeranek i susz grzybowy oraz pokrojoną marchewkę. Gotować do miękkości marchewki.
    W międzyczasie na patelni zeszklić drobno pokrojoną cebulę. Dodać do zupy. Czosnek przecisnąć przez praskę i również dodać do zupy.
    Kiedy marchewka będzie miękka, do garnka wlać zakwas.
    Zagotować i zakręcić gaz.
    Dodać chrzan i słodką śmietanę, dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
    Na talerz nałożyć ziemniaki i ubić je po jednej stronie. Położyć pokrojone na ćwiartki jajko. Wlać porcję zupy z kiełbaską.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy