Barszcz biały

4.48 (195 ocen)

  • 60 min

Na Wielkanocnym stole nie może zabraknąć barszczu białego lub żurku.

  • 60 min

Składniki:

  • 400g białej kiełbasy
    1 marchew
    1 korzeń pietruszki
    kawałek pora
    500ml zakwasu
    4 ziarenka ziela angielskiego
    1 cebula
    2 liście laurowy
    1 łyżka majeranku
    sól, pieprz
    3 ząbki czosnku
    2 suszone grzybki
    1 łyżka chrzanu
    100ml śmietany (18%)
    3 łyżki oleju
    6 jaj
Wystaw ocenę:

4.48 (195 ocen)

Zobacz również:

Zupy Barszcz Barszcz biały Żurek Żur

Barszcz biały - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Marchew, pietruszkę obrać, pokroić w grubszą kostkę, zalać 2 litrami wody, dodać grzyby, kawałek pora, liście laurowe, ziele angielskie, gotować na małym ogniu ok 40 minut. Wywar przecedzić.

    Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na oleju, dodać pokrojoną w talarki kiełbasę, chwilę podsmażać razem z cebulą.

    Czosnek rozetrzeć z solą.

    Do wywaru dodać zakwas, zagotować, dodać kiełbasę, chrzan, doprawić do smaku czosnkiem z solą, pieprzem, majerankiem.

    Śmietanę zahartować, dodając do niej łyżkę gorącego płynu z zupy, wymieszać, wlać do garnka.
    Podawać z jajkiem ugotowanym na twardo.

    Smacznego!

Porady

Można również dodać kawałki marchewki z wywaru.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Notka redakcyjna

Sprawdź też przepis na bigos oraz żurek!

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować