Barszcz ukraiński

2.67 (3 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Pyszny i mimo, że bezmięsny bardzo sycący barszcz ukraiński.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 3 średnie buraki czerwone
    2 małe marchewki
    1 pietruszka
    kawałek pora (około 15cm)
    kawałek selera korzeniowego
    kawałek kapusty białej
    3 średnie ziemniaki
    puszka czerwonej lub białej fasoli
    szklanka przecieru pomidorowego lub 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
    1/2 szklanki jogurtu greckiego
    2 ząbki czosnku
    sól
    pieprz
    majeranek
Wystaw ocenę:

2.67 (3 ocen)

Zobacz również:

Zupy Barszcz Barszcz ukraiński

Barszcz ukraiński - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do dużego garnka wlać około 2l zimnej wody. Ustawić na małym ogniu.
  • 2. Warzywa umyć i obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach (seler, marchew, pietruszkę, buraki). Wrzucić do garnka. Następnie dodać posiekaną kapustę, pora oraz przyprawy. Gotować około 30minut.
  • 3. Dodać odsączoną fasolę z puszki oraz pokrojone w kostkę ziemniaki. Dodać także przecier pomidorowy. Gotować jeszcze około 30 minut.
  • 4. Włożyć przeciśnięty przez praskę czosnek oraz jogurt grecki. Wymieszać. Żeby jogurt się nie zważył najlepiej zahartować go dodając kilka łyżek barszczu i dokładnie wymieszać przed dodaniem do garnka. Zagotować i wyłączyć gaz.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować