BARDZO CZEKOLADOWE CIASTO Z CHILI, RÓŻĄ, MALINAMI I GRANATEM

0 (0 ocen)

  • Dla 2 osób
  • Średni

Bardzo czekoladowe ciasto z chili, różą, malinami i granatem. Moc afrodyzjaków, pełnia smaków w jednym kawałku!

  • Dla 2 osób
  • Średni

Składniki:


  • - mąka tortowa: 1.75 szklanki
    - kakao: 3 łyżki
    - mleko sojowe: 1.5 szklanki
    - ocet jabłkowy: 2 łyżki
    - konfitura z róży: 2 łyżki
    - cukier: 4 łyżki
    - golden syrup / sos klonowy: 0.5 szklanki
    - sól: 2 szczypty
    - soda oczyszczona: 0.5 łyżeczki
    - proszek do pieczenia: 1 łyżka
    - chili mielone: 0.5 łyżeczki
    - olej: 3 łyżki
    - dżem z malin: 2 łyżeczki
    - tabliczka gorzkiej czekolady: 3 sztuki
    - granat: 0.5 sztuki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Bardzo czekoladowe ciasto z chili, różą, malinami i granatem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Odlej mleko do 2 kubków. Do całego dodaj 2 łyżki octu jabłkowego, do 1/2 dwie łyżki konfitury z róży. Tu i tu wymieszaj.
    Mąkę, kakao, sodę, proszek do pieczenia przesiej przez sito do dużej miski.
    Dodaj dużą szczyptę soli i 1/4 łyżeczki chilli
    Powoli wlewaj mokre składniki i zacznij mieszać.
    Dodaj cukier i Golden Syrup, tak od serca.
    Mieszaj dokładnie.
    Na koniec dodaj olej i wymieszaj wszystko dokładnie.
    Ciasto powinno mieć mokrą, lekko leistą konsystencję.
  • 2. Foremkę wyłóż od spodu papierem do pieczenia.
    Rozgrzej piekarnik do 170 stopni.
    Przelej ciasto do formy.
    Piecz około 30-40 minut.
  • 3. Po upieczeniu wyjmij ciasto i odstaw do ostygnięcia. Najlepiej ciasto upiec w nocy, rano będzie jak tralala.
    Wyciągnij ciasto z foremki i przekrój na pół.
  • 4. Do małego rondelka dodaj 3 duże łyżki czekolady i podlej lekko mlekiem sojowym, 2 łyżki melak wystarczą. *
    Dodaj szczyptę (1/4 łyżeczki) chilli w proszku.
    Niech czekolada się roztopi, ale niech nadal będzie gęsta.
    Pierwszą cześć ciasta posmaruj czekoladą, następnie gdzieniegdzie połóż konfiturę/dżem z malin.
    Przykryj ciasto drugą częścią i włóż do formy, jeśli to tortownica załóż boki.
  • ciasto bardzo czekoladowe 5. Do tego samego rondelka co wcześniej dodaj kolejne 2 łyżki czekolady i podlej je większą ilością mleka (3 łyżki).
    Dodaj szczyptę soli i wymieszaj.
    Wlej czekoladę na wierzch ciasta i rozprowadź ją po całej jego powierzchni.
    Granata obierz, wydłub owoce i ozdób nimi ciasto.
    Wyjmij ciasto z foremki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wegańska Walentynki Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować