Bardzo czekoladowe ciasto z chili, różą, malinami i granatem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Odlej mleko do 2 kubków. Do całego dodaj 2 łyżki octu jabłkowego, do 1/2 dwie łyżki konfitury z róży. Tu i tu wymieszaj.
Mąkę, kakao, sodę, proszek do pieczenia przesiej przez sito do dużej miski.
Dodaj dużą szczyptę soli i 1/4 łyżeczki chilli
Powoli wlewaj mokre składniki i zacznij mieszać.
Dodaj cukier i Golden Syrup, tak od serca.
Mieszaj dokładnie.
Na koniec dodaj olej i wymieszaj wszystko dokładnie.
Ciasto powinno mieć mokrą, lekko leistą konsystencję.
2.Foremkę wyłóż od spodu papierem do pieczenia.
Rozgrzej piekarnik do 170 stopni.
Przelej ciasto do formy.
Piecz około 30-40 minut.
3.Po upieczeniu wyjmij ciasto i odstaw do ostygnięcia. Najlepiej ciasto upiec w nocy, rano będzie jak tralala.
Wyciągnij ciasto z foremki i przekrój na pół.
4.Do małego rondelka dodaj 3 duże łyżki czekolady i podlej lekko mlekiem sojowym, 2 łyżki melak wystarczą. *
Dodaj szczyptę (1/4 łyżeczki) chilli w proszku.
Niech czekolada się roztopi, ale niech nadal będzie gęsta.
Pierwszą cześć ciasta posmaruj czekoladą, następnie gdzieniegdzie połóż konfiturę/dżem z malin.
Przykryj ciasto drugą częścią i włóż do formy, jeśli to tortownica załóż boki.
5.Do tego samego rondelka co wcześniej dodaj kolejne 2 łyżki czekolady i podlej je większą ilością mleka (3 łyżki).
Dodaj szczyptę soli i wymieszaj.
Wlej czekoladę na wierzch ciasta i rozprowadź ją po całej jego powierzchni.
Granata obierz, wydłub owoce i ozdób nimi ciasto.
Wyjmij ciasto z foremki.
Komentarze