Bananowiec z bitą śmietaną

4.46 (180 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Banany ze śmietanką, w biszkopcie a to wszystko posypane startą czekoladą....mmmm - nikt się nie oprze. U mnie w domu znika błyskawicznie.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Biszkopt:
    6 jajek
    1 szklanka cukru
    6 łyżek mąki pszennej
    1 czubata łyżka kakao
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Do przełożenia biszkopta:
    5-6 bananów
    pół cytryny
    400 ml śmietany 30 %
    2 opakowania śmietany śnieżki w proszku
    1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
Wystaw ocenę:

4.46 (180 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Biszkopty

Bananowiec z bitą śmietaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną pianę. Wsypujemy cukier i ponownie ubijamy na sztywno. Następnie dodajemy żółtka, przesianą przez sitko mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Wszystko krótko miksujemy aż składniki się połączą. Masę wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy biszkopt, studzimy i przecinamy na dwa blaty.
  • 2. Banany kroimy na pół, tak by powstały długie kawałki, płaskie z jednej strony. Dokładnie skrapiamy je sokiem z cytryny żeby nie czarniały.
  • 3. Do śmietanki wsypujemy śnieżki. Wszystko razem ubijamy mikserem, aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
  • 4. Jeden blat ciasta smarujemy cienko śmietanką, układamy na nim banany i sporą część ubitej śmietany. Przykrywamy drugim blatem, smarujemy go cienko śmietanką i posypujemy tartą czekoladą. Przed podaniem chłodzimy kilka godzin w lodówce.

Porady

Zwykle jednego dnia piekę biszkopt a kolejnego dnia dzielę go na dwa blaty i przekładam pozostałymi składnikami.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Bita śmietana Banany

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować