Bananowiec

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Delikatne ciasto rozpływające się w ustach.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Na biszkopt:
    5 jajek
    5 łyżek cukru
    2,5 łyżki kartoflanki
    2,5 łyżki mąki pszennej
    łyżeczka proszku do pieczenia
    Masa:
    4 kremówki 30 % (w tym jedna do polewy)
    4 duże banany
    tabliczka mlecznej czekolady
    4 śmietan fixy
    3 łyżki cukru pudru

Bananowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę,dodać przesiane mąki z proszkiem,delikatnie wymieszać,przełożyć na wyłożoną papierem blachę.Piec około 25 minut w temperaturze 180 stopni.
    2.Kremówkę ubić,dodać śmietan fixy i cukier puder.Przełożyć na przestudzony biszkopt.Na wierzch układać pokrojone wzdłuż banany.Schłodzić.
    3.Polewa:
    Jedną kremówkę podgrzać,dodać połamaną na kawałki czekoladę,mieszać do roztopienia.Przestudzoną polewą polać wierzch ciasta.Schłodzić w lodówce.

Komentarze

Podobne przepisy