1.Ciasto:
Białka ubijamy z wodą na sztywną pianę, dodajemy stopniowo cukier, żółtka, przesianą mąkę z proszkiem mieszamy łyżką. Pieczemy w temperaturze 165 stopni z termoobiegiem przez 20 min.
Krem:
1/2 szk cukru karmilizujemy, dodajemy 400 ml mleka, gotujemy do rozpuszczenia karmelu. Mąkę ziemniaczaną miksujemy z resztą mleka, dodajemy mleko z karmelem. Żółtka miksujemy z1/4 szk cukru, przelewamy je do garka, dodajemy mleko i gotujemy na małym ogniu do zagęszczenia. Zdejmujemy z palnika i dodajemy galaretke energicznie mieszając.
Polewa:
Wszystko dodajemy do garnuszka i chwilę gotujemy na małym ogniu, po ostudzeniu jest gotowa.
Ciasto kroimy na dwa krążki, wylewamy krem, dodajemy pokrojone w plastry banany, przyciskamy drugim krążkiem ciasta, polewamy polewą.
Komentarze