Bananowiec

0 (0 ocen)

  • 60 min

Przepis dostałam od znajomej. Ciasto jest pyszne i szybko znika z talerza :)

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto:
    5 białek
    3 żółtka
    1/4 szk cukru
    1/2 szk mąki
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    2 łyżki zimnej wody

    Krem:
    2 żółtka
    1/2 szk mąki ziemniaczanej
    1/2 l mleka
    3/4 szk cukru
    cukier waniliowy
    galaretka cytrynowa
    2 banany

    Polewa:
    1/3 margaryny
    2 łyzki wody
    1 łyżka kakao
    1/2 szk cukru

Bananowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Białka ubijamy z wodą na sztywną pianę, dodajemy stopniowo cukier, żółtka, przesianą mąkę z proszkiem mieszamy łyżką. Pieczemy w temperaturze 165 stopni z termoobiegiem przez 20 min.
    Krem:
    1/2 szk cukru karmilizujemy, dodajemy 400 ml mleka, gotujemy do rozpuszczenia karmelu. Mąkę ziemniaczaną miksujemy z resztą mleka, dodajemy mleko z karmelem. Żółtka miksujemy z1/4 szk cukru, przelewamy je do garka, dodajemy mleko i gotujemy na małym ogniu do zagęszczenia. Zdejmujemy z palnika i dodajemy galaretke energicznie mieszając.
    Polewa:
    Wszystko dodajemy do garnuszka i chwilę gotujemy na małym ogniu, po ostudzeniu jest gotowa.
    Ciasto kroimy na dwa krążki, wylewamy krem, dodajemy pokrojone w plastry banany, przyciskamy drugim krążkiem ciasta, polewamy polewą.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy