Bananowe tiramisu à la kopczyk kreta

0 (0 ocen)

  • 15 min

Dzięki bananom tiramisu zupełnie zmienia swoje oblicze, a sposób jego podania niejednego zaskoczy...

  • 15 min

Składniki:

  • 100 ml śmietany 30 %
    150 gram ser mascarpone
    2 łyżki cukru
    łyżeczka cukru waniliowego
    łyżeczka kawy ekspresowej
    50 ml likieru amaretto
    podłużne biszkopty
    1 średni banan
    herbatniki petit beurre
    kakao
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Bananowe tiramisu à la kopczyk kreta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kawę rozpuszczamy w 50 ml wrzątku, studzimy. Dodajemy amaretto, dokładnie mieszamy. Mocno schłodzoną śmietanę ubijamy mikserem 2-3 minuty z cukrem i cukrem waniliowym. Następnie dokładamy po trochu ser mascarpone i miksujemy na wolnych obrotach do uzyskania jednolitej konsystencji. Układamy obok siebie po 3 biszkopty i przy pomocy średniego pierścienia do przystawek wycinamy z nich koło. Biszkopty maczamy w kawie zmieszanej z amaretto i układamy po jednym kole na osobnych talerzykach. Biszkopty smarujemy cienką warstwą masy serowej i układamy na niej pokrojonego w niewielkie talarki banana. Przykrywamy kilkoma łyżkami masy serowej, z której formujemy niewielkie kopczyki. Posypujemy cienką warstwą kakao i drobno pokruszonymi biszkoptami. Podajemy od razu po przygotowaniu. Jeśli deser zamierzamy podać chwilę później, pokrojonego w plasterki banana winniśmy skropić odrobiną soku cytrynowego. Z podanych składników powinniśmy otrzymać 4 porcje deseru.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować