Bananowe tiramisu à la kopczyk kreta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kawę rozpuszczamy w 50 ml wrzątku, studzimy. Dodajemy amaretto, dokładnie mieszamy. Mocno schłodzoną śmietanę ubijamy mikserem 2-3 minuty z cukrem i cukrem waniliowym. Następnie dokładamy po trochu ser mascarpone i miksujemy na wolnych obrotach do uzyskania jednolitej konsystencji. Układamy obok siebie po 3 biszkopty i przy pomocy średniego pierścienia do przystawek wycinamy z nich koło. Biszkopty maczamy w kawie zmieszanej z amaretto i układamy po jednym kole na osobnych talerzykach. Biszkopty smarujemy cienką warstwą masy serowej i układamy na niej pokrojonego w niewielkie talarki banana. Przykrywamy kilkoma łyżkami masy serowej, z której formujemy niewielkie kopczyki. Posypujemy cienką warstwą kakao i drobno pokruszonymi biszkoptami. Podajemy od razu po przygotowaniu. Jeśli deser zamierzamy podać chwilę później, pokrojonego w plasterki banana winniśmy skropić odrobiną soku cytrynowego. Z podanych składników powinniśmy otrzymać 4 porcje deseru.
Komentarze