Bananowe muffiny z morelami

0 (0 ocen)

  • 30 min

Babeczki są wilgotne w środku za sprawą banana, chrupkie dzięki orzechom i słodkie przez dodane morele. Czas przygotowania to tylko około pół godziny, na pewno zdążysz z nimi nawet na ostatnią chwilę przed imprezą! :)

  • 30 min

Składniki:

  • 200 g mąki,
    200 g cukru,
    1 dojrzały banan,
    100 g masła,
    200 ml mleka,
    3 jajka,
    1 łyżeczka cukru waniliowego,
    1 łyżeczka proszku do pieczenia,
    2 łyżki oleju, szczypta soli,
    po garstce pokrojonych w kostkę suszonych moreli i orzechów włoskich,
    tabliczka gorzkiej czekolady i płatki migdałowe do posypania - opcjonalnie cukier puder.

Bananowe muffiny z morelami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło stop w rondelku i odstaw. Utrzyj banana z cukrem na jednolitą masę, dodaj mąkę, masło, jajka, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, mleko, olej i sól. Wymiksuj dokładnie i dodaj pokrojone morele i orzechy. Część czekolady możesz pokroić na małe kawałeczki i również dodać do masy. Ciasto przełóż do foremek wypełnionych papilotkami i piecz około 12 minut w temperaturze 220 stopni C. Po ostygnięciu góry babeczek możesz zanurzyć w roztopionej w kąpieli wodnej czekoladzie i posypać migdałowymi płatkami, lub oprószyć cukrem pudrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy