Babeczki są wilgotne w środku za sprawą banana, chrupkie dzięki orzechom i słodkie przez dodane morele. Czas przygotowania to tylko około pół godziny, na pewno zdążysz z nimi nawet na ostatnią chwilę przed imprezą! :)
30 min
Składniki:
200 g mąki,
200 g cukru,
1 dojrzały banan,
100 g masła,
200 ml mleka,
3 jajka,
1 łyżeczka cukru waniliowego,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
2 łyżki oleju, szczypta soli,
po garstce pokrojonych w kostkę suszonych moreli i orzechów włoskich,
tabliczka gorzkiej czekolady i płatki migdałowe do posypania - opcjonalnie cukier puder.
Bananowe muffiny z morelami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masło stop w rondelku i odstaw. Utrzyj banana z cukrem na jednolitą masę, dodaj mąkę, masło, jajka, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, mleko, olej i sól. Wymiksuj dokładnie i dodaj pokrojone morele i orzechy. Część czekolady możesz pokroić na małe kawałeczki i również dodać do masy. Ciasto przełóż do foremek wypełnionych papilotkami i piecz około 12 minut w temperaturze 220 stopni C. Po ostygnięciu góry babeczek możesz zanurzyć w roztopionej w kąpieli wodnej czekoladzie i posypać migdałowymi płatkami, lub oprószyć cukrem pudrem.
Komentarze