Bananowe łódeczki. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.• Kremówkę przelej do wysokiego naczynia, dosyp 2 łyżki cukru. Ubij na sztywną pianę. Połącz delikatnie z gęstą kwaśną śmietaną. Dopraw do smaku sokiem wyciśniętym z połówki sparzonej cytryny.
• Banany sparz wrzątkiem, starannie wyszoruj i obierz ze skórki. Skórek nie wyrzucaj. Bananowy miąższ pokrój w grubsze półplasterki. Skrop reszta soku z cytryny.
• Truskawki przebierz, opłucz i pozostaw na sicie do ocieknięcia, a następnie odszypułkuj i pokrój w plasterki.
• Winogrona umyj, osusz. Każde gronko przekrój na pół, w razie potrzeby wypestkuj.
• Orzechy grubo posiekaj, upraż na suchej patelni.
• Powstałe ze skórek łódeczki ułóż na półmisku, napełnij masą śmietanową. Ułóż dekoracyjnie cząstki owoców, posyp orzechami.
Komentarze