Bananowa rozkosz

4.5 (195 ocen)

  • 1 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Ostatnio chodziło za mną ciasto z bananami. W pierwszej kolejności miał być kopiec kreta, ale po przemyśleniu doszłam do wniosku, że ' bananowa rozkosz ' będzie o wiele lepsza i nie myliłam się. Ciasto znikło bardzo szybko, po prostu się tego nie spodziewałam. Spróbujcie, a sami się przekonacie.

  • 1 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki na 2 biszkopty:
    * 6 jajek
    * 6 łyżek cukru
    * 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    * 5 łyżek mąki pszennej
    * 2 łyżki kakao

    Składniki na masę śmietanową:
    * 500 ml śmietany kremówki 30%
    * cukier puder do smaku
    * 3 łyżeczki żelatyny

    Dodatkowo:
    * 5 bananów (w zależności od wielkości)
    * 3 galaretki brzoskwiniowe lub cytrynowe
    * dżem porzeczkowy lub z czarnego bzu
Wystaw ocenę:

4.5 (195 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto z owocami Ciasto

Bananowa rozkosz - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Partiami dodawać cukier. Następnie żółtka i wymieszać. Na samym końcu dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Całość delikatnie wymieszać łyżką drewnianą.

    Ciasto podzielić na dwie części. Każdą z nich wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika, nagrzanego do 180 stopni. Piec do tak zwanego suchego patyczka. Biszkopt wyciągać z formy dopiero wtedy, kiedy wystygnie.

    Śmietanę kremówkę mocno schłodzić. Ubić na sztywną pianę. Dodać cukier puder do smaku. Żelatynę namoczyć i rozpuścić. Lekko ostygniętą (nie gorącą!) wlewać małym strumieniem do śmietany, dokładnie wymieszać i wstawić do lodówki. Gdy zacznie się lekko ścinać wyłożyć na pierwszy blat biszkoptu, posmarowany wcześniej dżemem z czarnej porzeczki i wyłożony bananami.

    Pierwszą warstwę śmietany przykryć drugim biszkoptem. Rozsmarować pozostałą część śmietany. Na wierzch wyłożyć galaretki brzoskwiniowe rozpuszczone w 750 ml wody.

Porady

Banany można skropić delikatnie sokiem z cytryny, aby nie zrobiły się czarne.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować