bananowa kostka..

4.5 (193 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób

smaczne ciasto w smaku przypominające nieco kopiec kreta

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • ciasto kruche:
    3 żółtka
    30 g cukru pudru
    pół łyżeczki proszku do pieczenia
    pół opakowania cukru wanilinowego, około 8g
    1 szkl mąki pszennej
    100 g masła
    bita śmietana:
    500 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej
    250 g serka mascarpone, schłodzonego
    3 łyżki cukru pudru
    dodatkowo:
    8 bananów
    puszka ananasów
    2 cytrynowe galaretki
    3,5 szklanki wrzącej wody
Wystaw ocenę:

4.5 (193 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Bananowa kostka.. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki ciasta zagniatamy, formujemy kulę i wkładamy na co najmniej godzinę do lodówki.

    Schłodzone ciasto wyjmujemy z lodówki i wylepiamy dno prostokątnej blaszki (23x35cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Nakłuwamy ciasto widelcem, wstawiamy do nagrzanego do 190 st piekarnika na 15-20 minut.
  • 2. Galaretki rozpuszczamy w 3,5 szklankach wrzącej wody. Odstawiamy.
    Osączonego ananasa kroimy na cząstki. Banany obieramy i wykładamy na kruche ciasto, jeden przy drugim, wolne miejsca uzupełniamy kawałkami ananasa. Owoce zalewamy tężejącą galaretką.
  • 3. Krem przygotowujemy bezpośrednio przed wyłożeniem na galaretkę.
    Schłodzoną kremówkę ubijamy wraz z cukrem pudrem i dodajemy mascarpone. Przygotowany krem wykładamy na owoce z galaretką.
  • 4. Posypujemy posiekaną czekoladą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bita śmietana Ananas Mascarpone

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować