Bananomakowiec

5 (182 ocen)

Świetne połączenie bananów i maku

Składniki:

  • 3 dojrzałe banany
    1/3 szk oleju rzepakowego
    3/4 szk cukru brązowego
    1/2 szk maku mielonego
    2 jajka
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1,5 szk mąki pszennej typ 500
    100 g mieszanki kandyzowanych skórek
    Lukier :
    3 łyżki cukru pudru
    1 łyżka soku z cytryny
    kolorowa posypka do ciast

Wystaw ocenę:

5 (182 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Bananomakowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka ubić z brązowym cukrem. Wlać olej i dodać jajka i ponownie wymieszać. Banany obrać, pokroić w plastry i dalej chwile mieszać za pomocą miksera, ale trochę aby plastry się rozdrobniły. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia do miski, dodać mak i wymieszać na małych obrotach. Następnie dodać skórki i ponownie wymieszać ciasto.
  • 2. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 22 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto piec około 45 minut w 175 stopniach. Sprawdzić patyczkiem czy się upiekło. Gotowe ciasto wyjąć z blaszki i przestudzić na kratce. Cukier wymieszać z sokiem z cytryny i dowolnie polać lukrem ciasto po czym posypać posypką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.02 (619 ocen)

Opublikowany w Magazynie
babka piaskowa

To może cię zainteresować