Ziarna łuskanej konopii często dodaję do muesli, albo koktajli, bo mają wiele pro zdrowotnych właściwości i dużo kwasów omega, a tym razem dodałam je do ciasta na bajgle i uwierzcie mi warto!!!
1 godz. 20 min
Więcej niż 10 osób
Składniki:
semola rimacinata 500g ( włoska mąka ze zmielonej semoliny)
350 ml ciepłej wody
10 dag świeżych drożdży
łyżeczka soli morskiej
łyżeczka miodu
łyżka oliwy
1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu
3 łyżki łuskanych nasion konopii
Bajgle z konopią i pieprzem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wszystkie składniki umieszczamy w misce robota kuchennego, zakładamy końcówkę hak - wyrabiamy do momentu uzyskania gładkiego ciasta. Zdejmujemy hak, wyjmujemy miskę i przykrawamy czystą lnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około godzinę.
Jak ciasto wyrosło - urywamy kawałek ciasta i formujemy wałeczek, z którego zlepiamy kółeczko. Układamy nasze obwarzanki do rozgrzanej formy (do pieczenia mini pączków z dziurką) i pieczemy przez 8 minut. Wyjmujemy i studzimy na kratce.
Komentarze