Bajaderki

0 (0 ocen)

  • 40 min

Czy jedliście kiedyś bajaderki z cukierni? Jadłam bardzo dawno temu, po odtworzeniu przepisu przyznaję, że wyszła lepsza niż z cukierni!:)

  • 40 min

Składniki:

  • Okruchy z różnych ciast (lub ciastka)
    Polewa czekoladowa
    dowolny dżem (2 łyżki do smaku)
    aromat rumowy
    polewa czekoladowa
    do posypania: migdały, orzechy, kokos, perełki cukrowe
    długie drewniane patyczki

Bajaderki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Okruchy wsypać do miski, zagniatać, aż będzie to jedna masa. Dodać część polewy czekoladowej, aż będzie cała masa ciemno brązowa. Dodać namoczone w mleku rodzynki, troszkę dżemu oraz kilka kropel aromatu rumowego.
  • 2. Formować z masy kulki dowolnej wielkości. Nadziewać kulki na patyczki drewniane.
  • 3. Zanurzać kulki w polewie czekoladowej i posypać posiekanymi migdałami/orzechami lub wiórkami kokosowymi czy cukrowymi perełkami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy