Czy jedliście kiedyś bajaderki z cukierni? Jadłam bardzo dawno temu, po odtworzeniu przepisu przyznaję, że wyszła lepsza niż z cukierni!:)
40 min
Składniki:
Okruchy z różnych ciast (lub ciastka)
Polewa czekoladowa
dowolny dżem (2 łyżki do smaku)
aromat rumowy
polewa czekoladowa
do posypania: migdały, orzechy, kokos, perełki cukrowe
długie drewniane patyczki
1.Okruchy wsypać do miski, zagniatać, aż będzie to jedna masa. Dodać część polewy czekoladowej, aż będzie cała masa ciemno brązowa. Dodać namoczone w mleku rodzynki, troszkę dżemu oraz kilka kropel aromatu rumowego.
2.Formować z masy kulki dowolnej wielkości. Nadziewać kulki na patyczki drewniane.
3.Zanurzać kulki w polewie czekoladowej i posypać posiekanymi migdałami/orzechami lub wiórkami kokosowymi czy cukrowymi perełkami.
Komentarze