Bajaderki

4.5 (190 ocen)

  • 30 min

Gdy zostaną nam poświąteczne ciasta, których nie che już nikt jeść, albo z ciasta wyjdzie zakalec, to polecam zrobić pyszne bajaderki.

  • 30 min

Składniki:

  • -resztki ciast, ciasto z zakalcem
    - herbatniki, wafelki, biszkopty czyli wszystko to, co wypada z szafki :)
    - mleko ok. 0,5 l, w zależności od tego, jaka sucha jest masa
    - margaryna 125g
    - słoiczek dżemu lub powideł
    - czekolada ewentualnie jakieś poświąteczne mikołaje, baranki, jajka itp.
    - kakao 2 łyżki
    - spirytus ok. 50 ml
    - olejek rumowy
Wystaw ocenę:

4.5 (190 ocen)

Zobacz również:

Desery

Bajaderki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Bajaderka 1. Suche ciastka, ciasto mielimy maszynką do mięsa, w mleku rozpuszczamy margarynę z kakao i czekoladami. Rozpuszczone dodajemy do suchej masy, dokładamy dżem, spirytus i olejek. Wszystko dokładnie mieszamy i formujemy kulki żądanej wielkości. Ja swoje obtaczam w wiórkach kokosowych, ale można polać je polewą czekoladową, posypać orzeszkami, posypką, płatkami migdałowymi, itp.
    Po przygotowaniu bajaderek wkładamy je do lodówki, po paru godzinach można już się delektować!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować