Bagietki z nadzieniem czosnkowym

4.49 (184 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Średni

Owa bagietka ma wielu miłośników i ja również do nich należę. Uwielbiam kupować ją u nas w piekarni, zwłaszcza rano gdy jest jeszcze gorąca. Jednak możecie sami ją upiec w domu, nic bardziej łatwego. Ciasto jest dość zwarte i bardzo dobrze się formuje, więc nie powinniście mieć problemu z formowaniem bagietki. Może nie wyglądają jak te sklepowe, ale za to są pyszniejsze i zdrowsze. Pamiętajcie, że domowe wypieki nie muszą wyglądać jak te z piekarni - w końcu są domowe.

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Ciasto


    3 i 1/2 szklanki mąki pszennej typ 650 - 700
    1 szklanka mleka
    około 100 ml wody
    1 łyżka cukru
    1 łyżka soli
    1 opakowanie 7g suszonych drożdży
    Masło czosnkowe
    1/2 kostki miękkiego masła
    6 ząbków czosnku
    sól do smaku
    2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
Wystaw ocenę:

4.49 (184 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Bagietka

Bagietki z nadzieniem czosnkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko podgrzewamy by było letnie, rozpuszczamy w nim drożdże wraz z cukrem.
    Mąkę wsypujemy do dużej miski, dodajemy sól, następnie wlewamy mleko, wyrabiamy dokładnie ciasto, dodajemy stopniowo wodę i w zależności ile mąka zabierze u mnie około 100 ml.
    Ciasto powinno być gładkie i elastyczne oraz nie powinno kleić się do rąk.
    Wyrobione ciasto przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na około godzinę.
    W miedzy czasie przygotowujemy masło, czosnek przepuszczamy przez praskę, mieszamy z miękkim masłem, doprawimy solą, dodajemy natkę. Całą masę przekładamy na folię spożywczą, formujemy na kształt wałka i wkładamy do zamrażalki.
    Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę, dzielimy na 4 części, z każdej formujemy podłużną bagietkę - nie wyjdą duże, ale później gdy dodacie masło się wydłużą, a w piekarniku jeszcze sporo wyrosną. Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub specjalną formę do wypiekania bagietek. Przykrywamy i odstawimy ponownie na 30 minut.
    Następnie dzielimy masło na cienkie plasterki, nacinamy bagietki do samego dołu, w nacięcia wkładamy masło.
    Pieczemy w 180 C około 15 - 18 minut, aż nabiorą złotego koloru, a skórka będzie chrupiąca.
    Upieczone możemy podawać od razu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bagietki Czosnek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Drugie śniadanie

Podobne przepisy

4.48 (165 ocen)

Czosnkowe bagietki

To może cię zainteresować