Badambura - migdałowe krucho-drożdżowe ciasteczka

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

z kuchni azerskiej - ilovebake.pl

  • 2 godz.

Składniki:

  • 2,5 szklanki mąki tortowej
    7 g drożdży suchych lub 14 g świeżych
    1/2 szklanki mleka, ciepłego
    65 g masła, roztopionego
    2 żółtka
    szczypta soli

    SKŁADNIKI NA NADZIENIE:

    150 g zmielonych migdałów, bez skórki
    100 g cukru
    2 białka z małych jajek

    DODATKOWO:

    ok. 4 łyżek masła, roztopionego do posmarowania ciasta
    cukier puder do oprószenia

Badambura - migdałowe krucho-drożdżowe ciasteczka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mielone migdały, cukier i biała mieszamy razem, aż uzyskamy gęste nadzienie.
    Mąkę przesiewamy, dodajemy sól, drożdże suche ( ze świeżych wykonujemy zaczyn ), żółtka, roztopione masło i ciepłe mleko. Wszystko razem szybko mieszamy i następnie zagniatamy na jednolite i gładkie ciasto. Przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 1 godz do napuszenia. Po tym czasie ciasto dzielimy na cztery części. Każą rozwałkowujemy na bardzo cienki placek. Smarujemy roztopionym masłem i zwijamy dosyć ściśle jak roladę. Jeden tak zwinięty rulon kroimy na kawałki o dł. 3-4 cm. Ze środka każdego kawałka tworzymy coś na kształt miseczki. Do środka wkładamy ok. 0,5-1 łyżeczki nadzienia. Ciasto zamykamy jak pierogi dokładnie, aby podczas pieczenia nadzienie nie wypłynęło. Przekładamy na blaszkę do pieczenia. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 170 C na ok. 15-20 min do lekkiego zarumienienia. Podajemy posypane cukrem pudrem.

Komentarze

Podobne przepisy