Badambura - migdałowe krucho-drożdżowe ciasteczka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mielone migdały, cukier i biała mieszamy razem, aż uzyskamy gęste nadzienie.
Mąkę przesiewamy, dodajemy sól, drożdże suche ( ze świeżych wykonujemy zaczyn ), żółtka, roztopione masło i ciepłe mleko. Wszystko razem szybko mieszamy i następnie zagniatamy na jednolite i gładkie ciasto. Przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 1 godz do napuszenia. Po tym czasie ciasto dzielimy na cztery części. Każą rozwałkowujemy na bardzo cienki placek. Smarujemy roztopionym masłem i zwijamy dosyć ściśle jak roladę. Jeden tak zwinięty rulon kroimy na kawałki o dł. 3-4 cm. Ze środka każdego kawałka tworzymy coś na kształt miseczki. Do środka wkładamy ok. 0,5-1 łyżeczki nadzienia. Ciasto zamykamy jak pierogi dokładnie, aby podczas pieczenia nadzienie nie wypłynęło. Przekładamy na blaszkę do pieczenia. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 170 C na ok. 15-20 min do lekkiego zarumienienia. Podajemy posypane cukrem pudrem.
Komentarze