Babkowe z makiem i mlekiem w proszku

4.48 (170 ocen)

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Bardzo prosty i szybki przepis na ciasto babkowe z makiem i polewą z mleka w proszku z orzechami.

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto: kostka margaryny, 1 i pół szklanki cukru, 5 jajek, 1 szklanka maku suchego, pół szklanki mleka, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 szklanki mąki
    Polewa: kostka margaryny, szklanka cukru, 3 łyżki wody, szklanka mleka w proszku (ja dodaję trochę więcej), 200g orzechów (też można dać więcej).
Wystaw ocenę:

4.48 (170 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Babki

Babkowe z makiem i mlekiem w proszku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Babkowe z makiem 1. Margarynę utrzeć z cukrem i żółtkami. Dodać mąkę z proszkiem, mak, mleko i ubite białka. Piec 30 minut w 200°C.
    Do polewy zagotować margarynę z cukrem i wodą. Następnie dodać szklankę mleka w proszku, dokładnie wymieszać, aby nie było grudek. Wsypać przebrane orzechy (można je wcześniej sparzyć, aby nie były takie twarde). Dobrze wymieszać masę i ciepłą wylać na wystudzony placek.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mak Mleko Orzechy

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować