Babka ziemniaczana

4.47 (175 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

W wolnych chwilach lubię przygotować coś dobrego dla rodziny.

Składniki:

  • ● 1/2 kg ugotowanych ziemniaków
    ● 1 kg surowych ziemniaków
    ● sól
    ● olej
    ● po 25 dag słoniny, boczku i szynki
    ● 2-3 cebule
    ● 2 jajka
    ● pieprz
    ● przyprawa do ziemniaków
    ● tłuszcz i bułka tarta do formy
Wystaw ocenę:

4.47 (175 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Babka ziemniaczana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce jak na placki
    ziemniaczane. Dodajemy ugniecione lub zmielone ugotowane
    ziemniaki, jajka i pokrojoną w kostkę szynkę.
  • 2. Słoninę i boczek kroimy w kostkę i podsmażamy
    na patelni. Wsypujemy pokrojone w kostkę cebule
    i smażymy. Przekładamy do masy. Całość doprawiamy
    solą i pieprzem oraz przyprawą do dań z ziemniaków.
  • 3. Wykładamy do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą
    keksówki. Lekko skrapiamy
    olejem. Pieczemy na
    złoty kolor 1-1,5 godziny
    w temperaturze 200 °C.

Porady

Możemy podać z sosem pomidorowym i surówką z kiszonej kapusty.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPK_01-2010

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować