W wolnych chwilach lubię przygotować coś dobrego dla rodziny.
Składniki:
● 1/2 kg ugotowanych ziemniaków
● 1 kg surowych ziemniaków
● sól
● olej
● po 25 dag słoniny, boczku i szynki
● 2-3 cebule
● 2 jajka
● pieprz
● przyprawa do ziemniaków
● tłuszcz i bułka tarta do formy
Babka ziemniaczana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce jak na placki
ziemniaczane. Dodajemy ugniecione lub zmielone ugotowane
ziemniaki, jajka i pokrojoną w kostkę szynkę.
2.Słoninę i boczek kroimy w kostkę i podsmażamy
na patelni. Wsypujemy pokrojone w kostkę cebule
i smażymy. Przekładamy do masy. Całość doprawiamy
solą i pieprzem oraz przyprawą do dań z ziemniaków.
3.Wykładamy do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą
keksówki. Lekko skrapiamy
olejem. Pieczemy na
złoty kolor 1-1,5 godziny
w temperaturze 200 °C.
Porady
Możemy podać z sosem pomidorowym i surówką z kiszonej kapusty.
Komentarze