Babka ziemniaczana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Boczek i jedną cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni do zrumienienia. Ziemniaki obieramy i ścieramy razem z drugą cebulą tak jak na placki ziemniaczane . Odsączamy na sicie . Płyn odlewamy a pozostałą na dnie skrobię dodajemy do masy ziemniaczanej razem z jajkiem , boczkiem z cebulką wraz z wytopionym tłuszczem , przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku i kaszą manną . Całość doprawiamy solą ,pieprzem i majerankiem .
2.Formę do tarty smarujemy olejem i wysypujemy bułką tartą . Masę ziemniaczaną wykładamy do formy i wygładzamy wierzch . Całość skrapiamy olejem i wkładamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika na 70 -80 minut ( środkowa półka ) .
3.Wierzch powinien być ładnie zrumieniony a środek sprawdzamy metodą " suchego patyczka ".
4.Po lekkim przestudzeniu babkę kroimy w trójkąty i serwujemy z kwaśną śmietaną .
Porady
Babka serwowana z surówką z kiszonej kapusty i kleksem kwaśnej śmietany tworzy danie, które się pamięta i często do niego powraca.
Komentarze