Babka ziemniaczana

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Tradycyjna potrawa kuchni białoruskiej , popularna na Podlasiu i Suwalszczyźnie.

  • 2 godz.
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - 1,5 kg ziemniaków
    - 15 dag wędzonego boczku
    -2 średnie cebule
    -1 ząbek czosnku
    - 2 łyżki kaszy manny
    -1 jajko
    - 1 łyżeczka soli
    -1 łyżeczka pieprzu
    -1 łyżka majeranku
    - olej rzepakowy
    - bułka tarta
    - kwaśna śmietana
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Babka ziemniaczana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Babka ziemniaczana. 1. Boczek i jedną cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni do zrumienienia. Ziemniaki obieramy i ścieramy razem z drugą cebulą tak jak na placki ziemniaczane . Odsączamy na sicie . Płyn odlewamy a pozostałą na dnie skrobię dodajemy do masy ziemniaczanej razem z jajkiem , boczkiem z cebulką wraz z wytopionym tłuszczem , przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku i kaszą manną . Całość doprawiamy solą ,pieprzem i majerankiem .
  • Babka ziemniaczana. 2. Formę do tarty smarujemy olejem i wysypujemy bułką tartą . Masę ziemniaczaną wykładamy do formy i wygładzamy wierzch . Całość skrapiamy olejem i wkładamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika na 70 -80 minut ( środkowa półka ) .
  • Babka ziemniaczana. 3. Wierzch powinien być ładnie zrumieniony a środek sprawdzamy metodą " suchego patyczka ".
  • Babka ziemniaczana . 4. Po lekkim przestudzeniu babkę kroimy w trójkąty i serwujemy z kwaśną śmietaną .

Porady

Babka serwowana z surówką z kiszonej kapusty i kleksem kwaśnej śmietany tworzy danie, które się pamięta i często do niego powraca.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczek Śmietana Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Europejska Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować