Babka ziemniaczana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie:
Boczek wędzony pokroiłam w kostkę, kiełbasę w półplasterki, cebulę w kosteczkę. Na patelni rozgrzałam smalec i wrzuciłam boczek, kiełbasę, cebulę i usmażyłam. Odstawiłam do wystygnięcia.
W międzyczasie obrałam ziemniaki, opłukałam i starłam na tarce o średnich oczkach. Odcisnęłam nadmiar soku z ziemniaków, gdy się odstał sok zlałam, a skrobię dorzuciłam do masy ziemniaczanej. Do startych ziemniaków dodałam usmażony boczek, kiełbasę i cebulę. Wytopiony tłuszcz też wlałam do masy ziemniaczanej, następnie wbiłam jajka, dodałam przyprawy, pokrojoną natkę pietruszki i wsypałam mąkę. Wymieszałam dokładnie wszystkie składniki i ciasto na babkę ziemniaczaną miałam zrobione. Blachę
wysmarowałam tłuszczem, wysypałam bułką tartą i wyłożyłam masę ziemniaczaną. Pasek boczku około 7 dag pokroiłam na paseczki i ułożyłam śladowo na masie ziemniaczanej.
Piekarnik nagrzałam do temperatury 180 stopni i włożyłam babkę do pieczenia na około 1,5-2 godziny. Babkę należy podawać na ciepło z kefirem lub ze śmietaną. Babkę można też odgrzewać na drugi dzień i jest tak samo smaczne.
Komentarze