BABKA ZIEMNIACZANA

4.98 (179 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Robiłam ją i jadłam po raz pierwszy. Jest wspaniale smakowita, a zapach czuć było w domu jeszcze parę dni.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • ok. 1 -1,5 kg ziemniaków
    1 duża cebula lub dwie średnie
    20 dag wędzonego tłustego boczku
    20 dag kiełbasy
    3 jajka
    4 czubate łyżki mąki pszennej
    2 łyżki majeranku
    sól, pieprz świeżo zmielony
    olej
Wystaw ocenę:

4.98 (179 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Babka ziemniaczana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obrać, umyć i zetrzeć na drobnej tarce lub w malakserze. Przełożyć na sito umieszczone nad miską i odczekać kilka minut, by ociekły z nadmiaru płynu. W tym czasie pokroić boczek w większe kostki lub paseczki, kiełbasę w kostkę. Podsmażyć na patelni na złoty kolor. Przestudzić. Odlać sok z ziemniaków pozostawiając zgromadzoną na dnie miski skrobię, przełożyć do niej ziemniaki, dodać pokrojoną w kosteczkę cebulę lub startą na drobniej tarce. Wsypać mąkę, majeranek, sól, pieprz, wbić jajka, dodać przesmażoną wędlinę. Wymieszać. Wąską formę do pieczenia natrzeć olejem, przełożyć masę i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 1 godz. w temp. 190 st. C. Wyjąć i przestudzić. Smakuje wyśmienicie na ciepło i na zimno. Można na porcji położyć kleks gęstej kwaśnej śmietany.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować