Robiłam ją i jadłam po raz pierwszy. Jest wspaniale smakowita, a zapach czuć było w domu jeszcze parę dni.
1 godz. 20 min
Składniki:
ok. 1 -1,5 kg ziemniaków
1 duża cebula lub dwie średnie
20 dag wędzonego tłustego boczku
20 dag kiełbasy
3 jajka
4 czubate łyżki mąki pszennej
2 łyżki majeranku
sól, pieprz świeżo zmielony
olej
Babka ziemniaczana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki obrać, umyć i zetrzeć na drobnej tarce lub w malakserze. Przełożyć na sito umieszczone nad miską i odczekać kilka minut, by ociekły z nadmiaru płynu. W tym czasie pokroić boczek w większe kostki lub paseczki, kiełbasę w kostkę. Podsmażyć na patelni na złoty kolor. Przestudzić. Odlać sok z ziemniaków pozostawiając zgromadzoną na dnie miski skrobię, przełożyć do niej ziemniaki, dodać pokrojoną w kosteczkę cebulę lub startą na drobniej tarce. Wsypać mąkę, majeranek, sól, pieprz, wbić jajka, dodać przesmażoną wędlinę. Wymieszać. Wąską formę do pieczenia natrzeć olejem, przełożyć masę i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 1 godz. w temp. 190 st. C. Wyjąć i przestudzić. Smakuje wyśmienicie na ciepło i na zimno. Można na porcji położyć kleks gęstej kwaśnej śmietany.
Komentarze