Babka ziemniaczana

4.49 (171 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 2 godz.

Treściwa, aromatyczna i bardzo sycąca babka z ziemniaków.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 1,5 kg ziemniaków
    2 jaja
    2 cebule
    1 łyżka mąki
    200g wędzonego boczku
    1 ząbek czosnku
    1 łyżeczka soli
    pieprz do smaku
    1 garść świeżego majeranku lub łyżeczka suszonego
    olej do wysmarowania formy
    bułka tarta do wysypania formy
Wystaw ocenę:

4.49 (171 ocen)

Babka ziemniaczana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obrać, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Cebule brać, połowę jednej również zetrzeć i wymieszać z ziemniakami, resztę pokroić w drobną kostkę. Boczek pokroić w kostkę, podsmażyć na patelni, dodać cebulę, posiekany czosnek, smażyć razem na złoty kolor.
    Do ziemniaków dodać jaja, mąkę, sól, przyprawy, boczek z cebulą, wymieszać.
    Formę (u mnie o średnicy 20cm) wysmarować olejem, obsypać bułką tartą. Do formy przełożyć masę ziemniaczaną, wstawić do nagrzanego piekarnika, piec godzinę w temp. 200st.C, następnie zmniejszyć temperaturę do 170st i piec kolejne 30 minut.
    Podawać z surówką z kapusty, kiszonym ogórkiem, śmietaną - wg upodobania;)

Porady

Babkę można następnego dnia odgrzewać na patelni, pokrojoną w grubsze plastry.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_01-2014

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować