Babka z suszonymi śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Śliwki, jeśli są twarde namoczyć w ciepłej wodzie, następnie dokładnie odsączyć najpierw na sitku, a później na ręczniku papierowym i pokroić na mniejsze kawałki.
2.Wymieszać w misce: mąkę, proszek do pieczenia, pokrojone śliwki suszone tak, aby śliwki były dokładnie obtoczone w mące.
3.Ubić białka na sztywno, stopniowo dosypując cukier
4.Ciągle miksując wlewać roztopione, chłodne masło, dodać ekstrakt z wanilii. Miksując na najniższych obrotach miksera dodawać wcześniej przygotowaną mieszankę składników.
5.Przelać do wysmarowanej masłem i obsypanej kaszą manną foremki o pojemności 1,5 litra. Piec 50 minut w nagrzanym piekarniku do 190°C.
6.Wystudzone ciasto można posypać cukrem pudrem.
Porady
Pomysł na tanie ciasto, a przy tym sposób na zagospodarowanie nadwyżek białek.
Komentarze