Babka z suszonymi śliwkami

5 (171 ocen)

  • 15 min

Prosta w wykonaniu i bardzo smaczna babka nasycona aromatem suszonych śliwek, wilgotna i długo zachowująca świeżość.

  • 15 min

Składniki:

  • mąka tortowa 1,5 szk.
    białka 1,5 szk.
    śliwki suszone 1,5 szk.
    masło, roztopione ¾ szk.
    proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
    cukier puder 1 szk.
    ekstrakt z wanilii 1,5 łyżeczki
Wystaw ocenę:

5 (171 ocen)

Zobacz również:

Ciasto ucierane Babki Desery Bezy

Babka z suszonymi śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Babka z suszonymi śliwkami 1. Śliwki, jeśli są twarde namoczyć w ciepłej wodzie, następnie dokładnie odsączyć najpierw na sitku, a później na ręczniku papierowym i pokroić na mniejsze kawałki.
  • Babka z suszonymi śliwkami 2. Wymieszać w misce: mąkę, proszek do pieczenia, pokrojone śliwki suszone tak, aby śliwki były dokładnie obtoczone w mące.
  • 3. Ubić białka na sztywno, stopniowo dosypując cukier
  • 4. Ciągle miksując wlewać roztopione, chłodne masło, dodać ekstrakt z wanilii. Miksując na najniższych obrotach miksera dodawać wcześniej przygotowaną mieszankę składników.
  • 5. Przelać do wysmarowanej masłem i obsypanej kaszą manną foremki o pojemności 1,5 litra. Piec 50 minut w nagrzanym piekarniku do 190°C.
  • 6. Wystudzone ciasto można posypać cukrem pudrem.

Porady

Pomysł na tanie ciasto, a przy tym sposób na zagospodarowanie nadwyżek białek.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować