Babka z majonezem

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Prosta, puszysta babka z dodatkiem majonezu, którego w wypieku w ogóle nie czuć. Dobrze sprawdzi się na Wielkanocnym stole.

  • 60 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • 5 jajek
    1 szklanka cukru
    5 łyżek majonezu dobrej jakości
    3/4 szklanki mąki tortowej
    3/4 szklanki skrobi ziemniaczanej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    cukier puder do oprószenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Babki Majonez

Babka z majonezem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubijamy na sztywno, a następnie cały czas ubijając dodajemy stopniowo połowę cukru.

    W osobnej misce ucieramy na puszystą masę żółtka z majonezem i pozostałym cukrem, dodajemy do ubitych białek i mieszamy.

    Kolejno dodajemy przesianą mąkę, skrobię i proszek do pieczenia. Miksujemy przez chwilę do połączenia składników.

    Masę przelewamy do dowolnej formy (u mnie z kominem) i pieczemy ok. 40 minut w 180 stopniach. Po tym czasie sprawdzamy patyczkiem i w razie potrzeby podpiekamy jeszcze chwilę.

    Po wystudzeniu oprószamy cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Majonez

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować