Babka z budyniem czekoladowym

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Prosta babka na podwieczorek z budyniem czekoladowym. Oblana czekoladą, posypana migdałami. Szybka do wykonania, ale pyszniutka.

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 4 jaja
    kostka masła 200 gram
    3/4 szklanki cukru
    1 szklanka mąki
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 budyń czekoladowy (45 gram)
    łyżka suszonej żurawiny lub rodzynek
    Polewa - kilka kostek czekolady
    2-3 łyżki płatków migdałowych
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Babki

Babka z budyniem czekoladowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Babka z budyniem czekoladowym 1. Żółtka z cukrem ubić na puszystą, białą masę. Dodać rozpuszczone (np. w mikrofalówce) i wystudzone masło, dalej miksować. Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i budyniem czekoladowym, miksować. Na koniec ubić pianę z białek i delikatnie wmieszać do masy. Można dorzucić garść żurawiny lub rodzynek - opcjonalnie.
    Foremkę natłuścić i obsypać mąką, przelać ciasto. Piec w temp. 170 st, przez około godzinę ( do tzw.suchego patyczka.)
    Wyjąć, wystudzić.
    Płatki migdałów uprażyć na suchej patelni, czekoladę rozpuścić w mikrofali. Polać ciasto, udekorować migdałami. Dobrze smakuje również babka obsypana po prostu cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować