Babka z białek z jabłkami

4.5 (150 ocen)

  • 60 min

Przepis powstał z konieczności wykorzystania białek. Babka jest miękka i puszysta.

  • 60 min

Składniki:

  • 1 szklanka białek
    3/4 szklanki cukru
    5 łyżek maki pszennej
    5 łyżek mąki ziemniaczanej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    3/4 szklanki oleju
    1 duże jabłko
    szczypta soli
Wystaw ocenę:

4.5 (150 ocen)

Babka z białek z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubić ze solą, dodać cukier, dalej ubijać, aż się cukier rozpuści. Do ubitej piany dodawać na przemian obie mąki z proszkiem do pieczenia oraz olej. Delikatnie wymieszać. Wyłożyć ciasto do foremki keksowej o wym. 9x28 cm. Jabłka obrać, pokroić w ósemki i poukładać na cieście lekko je wciskając. Piec ok. 40 minut w temp.180 stopni. Ostudzić i posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować