Babka Tulipan

4.5 (144 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Soczysta i niezwykle aromatyczna.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 6 jajek,
    1 kostka margaryny,
    1,5 szklanki cukru,
    2 szklanki mąki pszennej,
    0,5 szklanki oliwy( olej),
    2 łyżeczki proszku,
    cukier wanilinowy,
    1 budyń waniliowy ( zwykła pojemność),
    1 kisiel wiśniowy ( zwykła pojemność),
    2 łyżki kakao.
Wystaw ocenę:

4.5 (144 ocen)

Zobacz również:

Desery Kisiele

Babka tulipan - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: margarynę utrzeć z cukrem. Dodawać po jednym żółtku, cukier wanilinowy, mąkę z proszkiem do pieczenia, oliwę, a na końcu pianę ubitą z białek.
    Ciasto dzielimy na 3 części:
    - do jednej części dodajemy budyń (proszek),
    - do drugiej kisiel wiśniowy (proszek),
    - do trzeciej kakao.
    Ciasto układamy na przemian porcjami w wąskich foremkach. ( ja wykorzystuję jedną dużą, drugą małą foremkę). Przed włożeniem do piekarnika, surowe ciasto przekroić nożem wzdłuż blaszki. Pieczemy około 50 min. w 170 stopniach.

Porady

Można ciasto podzielić na 4 części, dodając do czwartej mak (2 łyżki). Ciasto surowe kroję nożem ( robię esy floresy), by ładnie później wyglądało po upieczeniu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń Kisiel

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować