Babka puchowa

4.5 (148 ocen)

  • 60 min

smaczna i prosta w wykonaniu babka

  • 60 min

Składniki:


  • Jaja, 6szt
    masło, 25 dag
    cukier, 2 szklanki
    mąka ziemniaczana, 2 szklanki
    Mąka pszenna, 6 łyżek
    proszek do pieczenia, 2 łyżeczki
    ocet spirytusowy 10 %, 1 łyżka
    Lukier, do ozdobienia babki
    olej 6 łyżek
Wystaw ocenę:

4.5 (148 ocen)

Zobacz również:

Babki Desery

Babka puchowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło utrzeć z cukrem, po czym wbijać kolejno jaja,
  • image-0pj8341 2. do utartej masy wsypać mąkę ziemniaczaną wymieszaną z mąką pszenną, proszkiem do pieczenia- dokładnie wymieszać,na koniec dodać, olej wmieszać go do ciasta i dodać łyżkę octu, wszystko wymieszać
  • 3. ciasto wlać do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej tartą bułką okrągłej formy z kominkiem o średnicy ok.26 cm.
  • 4. piec w temp. ok 160-170 stopni C. około 45 min.
  • 5. po upieczeniu udekorować lukrem lub posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować