Babka puchowa

4.5 (180 ocen)

  • 5 min

Polecam wszystkim łasuchom ! Ciasto bardzo szybko i łatwo można przygotować więc nadaje się w sam raz na wizytę niezapowiedzianych gości. Babka jest tak krucha że po prostu rozpływa się w ustach.

  • 5 min

Składniki:

  • 1 kostka masła
    2 szklanki cukru pudru
    6 jaj
    2 szklanki mąki ziemniaczanej
    6 łyżek mąki pszennej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    6 łyżek oleju
    1 łyżka octu
Wystaw ocenę:

4.5 (180 ocen)

Zobacz również:

Desery

Babka puchowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Masło utrzeć z cukrem i jajkami na gładką, puszystą masę. Do utartej masy dodać mąkę ziemniaczaną wymieszaną z mąką pszenną i proszkiem do pieczenia. Wymieszać i utrzeć. Dodać olej i ocet . Wymieszać. Masę wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 40 minut w 1750C.

Porady

Babkę można przygotować także w wersji czekoladowej. Ja polecam wersję mieszaną. Po prostu wlewając masę do formy zostaw trochę ciasta w miseczce i dodaj 2 łyżki kakao. Wymieszaj. Następnie wlej na jasne ciasto część czekoladową. Rozsmaruj .

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować