Babka pomarańczowa z czekoladą

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Cytrusowe babki należą do moich ulubionych. Są puszyste i miękkie. Ta ma naturalny zapach i orzeźwiający smak pomarańczy.

  • 1 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej
    1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
    5 jajek
    1 szklanka cukru
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    3/4 szklanki oleju
    1 pomarańcza (ok. 300g)
    1 tabliczka gorzkiej czekolady
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Babki Jajko

Babka pomarańczowa z czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Myjemy pomarańczę, polewamy ją wrzątkiem i ocieramy ze skórki, a następnie wyciskamy z niej sok.

    2. Jajka ubijamy z cukrem do momentu, aż staną się jasne i zgęstnieją.

    3. Stopniowo dodajemy przesiane mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia.

    4. Cały czas miksując dodajemy do ciasta skórkę pomarańczy, olej i sok.

    5. Wypełniamy ciastem natłuszczoną formę.

    6. Wkładamy babkę do zimnego piekarnika i pieczemy przez 50 minut w temperaturze 175°C.

    7. Roztapiamy czekoladę w kąpieli wodnej i polewamy nią upieczoną i ostudzoną babkę.

Porady

Pomarańczę można zastąpić dwiema cytrynami. Otrzymamy wtedy babkę cytrynową o żółtym kolorze.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Jajka Owoce Kasza Pomarańcze

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować