BABKA PIASKOWA

4.5 (184 ocen)

  • 1 godz. 10 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Przepis ze starej książki kucharskiej. Babka jest bardzo smaczna, puszysta i wilgotna. Pyszna do kawki.

  • 1 godz. 10 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • SKŁADNIKI :
    - 1 szklanka mąki pszennej
    - 1 niepełna szklanka cukru
    - 7 łyżek mąki ziemniaczanej
    - 25 dkg margaryny
    - 4 jajka
    - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    - cukier waniliowy, lub esencja zapachowa
    - tłuszcz i tarta bułka do formy
Wystaw ocenę:

4.5 (184 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Babki

Babka piaskowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Margarynę utrzeć z cukrem i żółtkami.
    Mąkę ziemniaczaną, mąkę pszenną i proszek do pieczenia przesiać a następnie połączyć, dodając stopniowo do utartej masy i dokładnie wymieszać robotem na najniższych obrotach.
    Ubić białka na sztywną pianę i dodać do ciasta.
  • 2. 2. Ciasto wlać do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą.
  • 3. 3. Piec w umiarkowanie gorącym piekarniku (u mnie 180*C), około 50 minut.
    Udekorować cukrem pudrem lub lukrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować