Dziś przepis na dwukolorową babkę piaskową. Prosta w przygotowaniu, puszysta, doskonała do popołudniowej kawki :) Świetnie sprawdzi się także na świątecznym stole.Uwielbiam takie babki a Wy??? ;)
Babka piaskowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie:
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka ucierać mikserem dodając stopniowo cukier. Do żółtek przesiać przez sitko mąkę wymieszaną z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia, dodać roztopioną margarynę (schłodzoną) i olejek waniliowy. Wszystko wymieszać mikserem. Następnie dodać ubite białka i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką. Odlać do osobnej miski 1/4 ciasta i wymieszać ją z kakao. Do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki keksówki wylać jasną część ciasta. Na wierzch wylać ciemne ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180'C i piec około 45-55 minut. Wystudzone ciasto można posypać cukrem pudrem bądź polukrować.
Komentarze