Babka piaskowa

0 (0 ocen)

  • 20 min

prosta, pyszna babka

  • 20 min

Składniki:

  • 270 g masła
    150 g drobnego cukru
    1 torebka cukru waniliowego (32g)
    szczypta soli
    łyżka soku z cytryny
    4 jajka
    125 g mąki pszennej
    125 g mąki ziemniaczanej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    POLEWA CZEKOLADOWA: 100 g mlecznej czekolady, 1 łyżka mleka

Babka piaskowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło rozpuść w garnku, dodaj cukier i cukier waniliowy. Podgrzewaj cały czas mieszając, aż się rozpuści. Za pomocą miksera utrzyj masło z cukrami. Dodawaj po jednym jajku miksując po każdym około 2 minuty. Dodaj szczyptę soli i sok z cytryny. Mąkę pszenną wymieszaj z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Dodawaj porcjami wymieszane suche składniki do masy cały czas miksując. Masa musi być gładka. Ciasto przelej do formy keksowej (użyłam silikonowej formy, jeżeli używasz zwykłej keksowej posmaruj ją masłem i posyp bułką tartą). Wstaw ciasto na około 1 godzinę do nagrzanego piekarnika do 170oC (piecz do tzw. suchego patyczka). Zostaw babkę w formie przez 10 minut, następnie wystudź na kratce. Czekoladę z mlekiem rozpuść w kąpieli wodnej. Wylej gotową polewę na zimną babkę.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy