Jest to przepis z którym zaczynałam swoja przygodę z pieczeniem.Dla mnie ta babka jest ideałem i wracam do niej wielokrotnie. Ładnie wyrasta i nie jest zbyt sucha.
Składniki:
1 szkl mąki pszennej
7 łyżek mąki ziemniaczanej
3/4 szkl cukru
25 dag margaryny(temp pokojowa)
4 jaja
1 łyżeczka proszku
1 op cukru waniliowego
tłuszcz i bułka tarta do formy
forma z kominkiem (nie za duza)
Babka piaskowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Margarynę ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym,a następnie dodajemy stopniowo żółtka.Mąkę ziemniaczaną wymieszać z mąką pszenną i proszkiem,wsypywać do utartej masy i dokładnie wymieszać.Ubić z białek pianę i delikatnie wymieszać z ciastem.Ciasto wlać do natłuszczonej i obsypanej bułką tarta formy piec w temp 180 st C ok 40-50 min (do suchego patyczka)
Komentarze